Field day 2015 avklarat

I helgen 11-13 September så var det åter dags för SK3GK att hålla sin årliga Field Day. Då stugan vi brukar hålla till i tragiskt nog brann ner till grunden förra året, en vecka efter att vi haft Field Day 2014 så fick vi i år leta efter ett nytt ställe. Som av en händelse har Högbo Äventyrsservice ytterligare en stuga som vi kunde hyra. Denna ligger vackert inbäddad i gammal skog och ängsmark.

Torpet - vår fin QTH för årets fieldday
Torpet – vår fin QTH för årets fieldday

Fredagen var som vanligt etableringsdag med uppsättning av antenner, iordningsställning av kök och inkvartering för övernattande deltagare. Kvällen avslutades enligt tradition med grillning och trevlig samvaro.

Bandstegesmatat 80 m dipol
Bandstegesmatat 80 m dipol
2m blindkäpp på WEO's teleskopmast
2m blindkäpp på WEO’s teleskopmast

Lördagens revelj blåstes runt 8-tiden och gemensam frukost intogs. Sedan bemannades radiostationerna för dagens aktivitet. Inlotsning skedde med en nätt liten VHF-pjäs på runt 70 kilo som tidigare tjänstgjort inom marinen. Det var en upplevelse att höra den mekaniska omformare snurra igång när S/M omkopplaren intrycktes och avge ett ljud som närmast kan beskrivas som ett lågmält flyglarm. Fantastisk radiotekning.

Marin 2m VHF station. En liten pjäs på drygt 70 kg
Marin 2m VHF station. En liten pjäs på drygt 70 kg

Under dagen kördes sedan QSO’n på frekvenser från strax över uppskrämd likspänning och upp till UHF.
CW, SSB, FM, PSK, APRS och D-Star var några av dom moder och system som aktiverades. På lyssnarbordet var det fullt ös med SDR-mottagare.

En typiskt portabel uppsättning. Yaesu FT-857D med Baofeng GT-3 och batterilådan i bakgrunden
En typiskt portabel uppsättning. Yaesu FT-857D med Baofeng GT-3 och batterilådan i bakgrunden
ARQ med ny 9m mast påhängt på Volvo traktorn
ARQ med ny 9m mast påhängt på Volvo traktorn

Medan dessa aktiviteter fortgick so demonstrerades även i år användandet av en så kallad MOX lödkolv. Kort beskriven så är det en tung lödkolv med en brännkammare som laddas med en brikett vars innehåll liknar termit, vilken efter antändning värmer upp kolven och håller den i lödbart skick i tio minuter. Ett spektakulärt stycke lödhistoria.

Efter denna förevisning så var det dags för vår nu traditionsenliga våffelstund. Jag vet inte vad det har med radio att göra, men vi vill ha det så 🙂 Under helgen kom ett tjugotal amatörer från både närran och fjärran till field day. Om det var enbart för våfflorna vet vi inte men misstänker att det var även radioaktiviteterna som lockade.

Lördagns höjdpunkt - SM3CLA/Karl Olof bjuder på våfflor
Lördagns höjdpunkt – SM3CLA/Karl Olof bjuder på våfflor

Under dagen fanns även en 12-frågors tipsrunda uppsatt vilken också många tog chansen att prova. Sägas kan att vinnaren hade 9 rätt. Om det berättar mer om frågornas svårighet än deltagarnas kunskaper
ska jag dock låta vara osagt.

Eftermiddagen avlöpte med radiokörning och mingel. En av dom största funktionerna med en field day är ju faktiskt att träffas “in persona” och ha ett live QSO. När mörkret föll dukades långbord och mer korv grillades. Den sista stationeg gick QRT vid midnatt och alla lampor släcktes.

På Söndagen hade vi sovmorgon till halv nio varpå Lördagens morgonrutin återupprepades. Vi förklarade Field dayen för avslutad runt lunch och allt packades ihop och stuvades in i respektive bilar.
Efter att stugan städats och återställts så vinkade vi hej då till den och karavanen med radiobilar rullade hemåt. Vi hoppas återse platsen samma tid nästa år då vi förhoppningsvis kör igen. Ett tack till alla som deltog och bidrog.

Vid tangenterna och bakom kameran, Micke SM3WEO

One thought on “Field day 2015 avklarat”

  1. Tack Micke SM3WEO för en mycket bra recension av fieldday:en.
    Mycket fina bilder som du tagit.
    73
    Tony

Comments are closed.