Sedan sist

Nitton medlemmar hade samlats för att lyssna på inspiratören och QTC-skribenten SM0JZT / Tilman Thulesius https://radio.thulesius.se/ som var kvällens gästföreläsare. Temat var hur mjukvaran håller på att ta över rollen som hårdvaran har inom amatörradio.

Tilman lotsade oss bort från gårdagens stora apparater där datorn saknades i shacket till dagens radio shack med SDR mottagare eller sändtagare och en PC för att visa upp en bred vattenfall över banden som man tar emot.

Vi fick bekanta oss med en bred palett av utrustning som inkluderade RTL-SDR dongle, Anan-10, RSP1, Airspy HF+, Sun SDR2, Kiwi-SDR, Flexradio, Red Pattaya, en del på bild och en del på bordet framför oss. Tilman pratade om allting med stor entusiasm och jag tror att en och annan åskådare kommer att gräva mer i ämnet och även investera i en SDR mottagare.

Även QRP radio för egenbygge eller köp presenterades såsom Elecraft KX3 och spektrumvisare PX3, samt uBITX och QRPVer Minion m.fl.

Vi fick även tips om hur man kunde lyssna på en webSDR som fanns på annan ort och med hjälp av programvara såsom Catsync och Omni-Rig styra sin egen radio hemma för att sända.

Mest talande var när vi fick logga in över en internät koppling på Tilmans egna Web SDR mottagare som finns på hans hemma QTH samt en Flexradio webSDR i USA, bara för att visa att ett störande hemmamiljö behover inte innebär att man inte kan köra QRM-fri radio.

Tilman presenterade även tesen att det skulle vara en bra klubbprojekt att bygga en webSDR station på lämplig QRM-fri QTH som klubbmedlemmarna kunde köra hemifrån.
Presentationen finns som pdf här

Sista bilden som visades inkluderade länkar som listas nedan.

http://kiwisdr.com
http://sdr.hu/?q=kiwisdr
kiwisdr.sk3w.se:8073
https://airspy.com/airspy-hf-plus/
https://airspy.com/spy-servers
https://eesdr.com/en
http://www.hfsignals.com

Gästföresläsaren tackades på sedvanlig sätt med en bonus Clas Ohlson tiominuters hemmabygge projekt.

Kvällen avslutades med kort information från senaste styrelsemöte samt från fieldday kommittén (-RNN/Nisse) om att höstens fieldday (8/9) kommer att ställas in. Nya tag kommer nästa år. -CLAs Radionöt i senaste Sändareamatören var tydligen svårt då bara -ARQ hade kommit med en lösning.

Vid pennan
SA3ARQ/Martin

(Comments are closed)