Hackaton 2014

arduinoI GKAs regi kommer vi att hålla en kurs eller rättare sagt ett Hackaton med Arduino eller Raspberry Pi. Hacket kommer att hållas 1-2/11 2014 och vara lett av SA3ARK/Dan i Gävle.

Upplägget blir som följer:
På lördag förmiddag kör vi regelrätt kurs. SA3ARK berättar och visar hur man gör för att komma igång med Arduino, hur man skriver program, tipsar om olika färdiga programbibliotek och visar hur man får en lydiod att blinka. Resten av lördagen, så länge vi orkar, tills vi blir utkastade eller när frun ringer och säger att du måste hem och laga mat, så leker vi med egna projekt, hjälper varandra framåt och konstruerar något roligt. På söndagen så fortsätter byggandet och experimenten, från vi vaknar och så länge vi orkar.

Det blir alltså ingen regelrätt kurs med en lärare som står och maler framme vid en tavla. Det är väldigt svårt att lära sig programmering utan att själv prova, tänka och experimentera. Arduino-plattformen är verkligen lämplig för egna experiment då det är relativt lätt att skriva program och få något fysiskt att hända, som blinkande lampor, få ett servo att snurra, läsa av tryckknappar eller rörelsesensorer. Detta ger tillfredsställelse på ett helt annat sätt än att se att en dator kan räkna ut 1+2.

Förkunskaper:
Inga förkunskaper behövs för att hänga med, bara intresset av att lära sig något nytt och intressant. Om du aldrig skrivit ett program i hela ditt liv kanske det är dags nu. Så klart kommer du inte på en helg att kunna bygga en industrirobot med din Arduino, men om du inte fått en lysdiod att blinka CQ så kommer SA3ARK att få skämmas.
Om du har lite kunskaper i ämnet redan så häng på, jobba med ditt eget projekt du inte kommit igång med än, hjälp andra och få inspiration från kompisarna i klubben.

Utrustning:
För att kunna hänga med så behöver du en dator (lämpligen bärbar), en Arduino och lite komponenter. Lysdioder, motstånd, strömställare eller vad du nu vill koppla till din Arduino. Det bästa är om du har egen utrustning, men det kan gå att låna något också. Komponenter kan man så klart låna av kamraterna.

Tänker du hänga med på hacket så passa på att ladda hem och installera utvecklingsmiljön: http://arduino.cc/en/Main/Software välj version 1.0.6

Anmälan: (Ja men kom till saken, jag vill ju vara med)
Anmälan sker via MAIL till sa3ark@sk3gk.se. Följande saker är bra att nämna i anmälan:
– Har du en dator? Har du en Arduino?
– Vilka förkunskaper har du?

Övrigt:
För att kunna avgöra vilken lokal vi skall befinna oss i så kommer anmälan till utbildningen att stängas efter månadsmötet 1/10 – 14.

Långt där uppe i texten så nämnde jag även Raspberry Pi. Om du istället vill använda en Pi så går det precis lika bra det även om kursen på lördag förmiddag kommer att vara inriktad mot Arduino.

Inspiration:
Rävjaktslogik
En annorlunda klocka
Ljusstyrkemätare

 

9 thoughts on “Hackaton 2014”

 1. Uppdatering:
  Städning av källaren är i fullgång.
  Bordens placering utreds.
  Planering av internet nätverket fortskrider.
  En del komponenter har plockats fram såsom LED,LDR,MOTSTÅND mm.
  Öppet tider: Håller på att förhandla med YL. 🙂
  Mat: Samma som ovan. Men hemkörning efter internetbeställning kan ordnas.
  Fika/Kaffe: Samma som ovan (se öppettider). Någon som jag hellre vill ha kolsyrat
  ,flaskvatten eller kranvatten så går det att fixa. 🙂
  Sovplatser: Vi vill ha preliminär rapport om någon vill stanna över natten.

  Min Arduino har fått en plats på en träbit med tillhörande experiment platta.
  Några lättare program har testats och allt fungerar utan att ryka. 🙂

  Ha det gott.
  73 de SA3BGM /Tony

 2. Det kan vi göra efter att jag plockat ordning där. 🙂
  Där finns massvis med komponenter att leka med.
  Lödkolvar och lysdioder mmmm finns om någon behöver.
  Vill någon köra radio på rasten så fixar vi det också. hihihi
  1-2/11 är OK för mej,

  DX.com brukar skicka små paket fort till SWE enl min
  erfarenhet av dom. Av 3 beställningar så var 2 inom 2veckor.
  Den 3:dje tog 3veckor.

  73 Tony

 3. Vi får väl sitta i din källare och leka lite Tony, dock inte den 15-16 då det krockar med jobb och barnhelg, hade missat att jag skulle jobba på barnhelgen så den fick flyttas och då var det 15-16 som passade bäst (typ).

 4. Hej!
  Ett litet kort med en massa konstiga komponenter
  har inköpts. 🙂
  Jag skall snart kolla om någon lämplig laptop kan användas
  till att leka lite med denna lilla tingest.

  Det blir bra med den 15-16/11.
  Hoppas att fler hänger på.
  73 tony

 5. Funderar på datumet 15-16 November, det ser ut som en av få helger jag har ledigt och är barnfri. Vad jag kan se är det ingen ‘viktig’ contest just den helgen heller.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.