Fyrhelgen 15-16/8 2015

Som hör till traditionen var GKA på plats för att aktivera Böna fyren radiomässigt under International Lighthouse Lightship Weekend.

GKA medlemmarna SM3AVQ/Lars, SM3CBR/Dick och SM3CCT/Bengt hade riggat en 450 ohm bandkabel matad inverterad-V dipol på fyren. Fyren är en trästrukture från 1840 och har en höjd på över 16 meter.

Bönafyr med dipol för 80m

Bönafyr med dipol för 80m

Riggen var en Kenwood TS570 (100W) och det kördes CW på 80m. På slutet av helgen och trots halvdåliga konditioner blev det över 90 QSO och kontakt gjordes med 5-10 fyr, dock enbart inom europa.

SM3CCT/Bengt kör CW på ILLW

SM3CCT/Bengt kör CW på ILLW

“Trafiksättet var det som nog rönte mest intresse, inte minst bland barnen. Vi hade en extranyckel och en summer, där vi “sände” namnet på barn som viskade det i operatörens öra och Lasse AVQ kunde då säga namnet på barnet. Väckte berättigat intresse från barn, men även från några föräldrar.” säger CBR

På söndag fyrades fyrdagen för trettonde året i rad av Böna Hembygdsförening. Det var en strålande sommar dag och som vanligt var platsen väluppvaktat med musik, talare, marknadsstånd, försäljning av strömmingburgare och kaffe mm. Man hade även möjlightet att gå upp de 73 trappor i fyren samt gå ombord räddningssällskapets imponerande fartyg Greta Dybeck och beskåda Gävles oranga pilotbåtar.

En besökare på fyrdagen
SA3ARQ

PS En engelsk version av rapporten skickades även till ILLW men de har lite problem med å, ä och ö som jag hoppas att de kommer att lösa.

1 Comment

  1. Kevin vk2ce says:

    Thanks for the feedback. I am pleased you enjoyed the weekend and hope you come back next year.

    Best 73 from Australia.

(Comments are closed)