Sedan sist

Kvällens presentation av SA3ARQ/Martin handlade om den APRS och LoRa-APRS gateway som byggdes för installation på vår repeatersajt på Kungsberget. Dator-/projektorstrul gjorde att bildpresentationen kunde inte visas som var tänkt.

LoRa-APRS delen är i princip färdigt byggt när man köper den och kräver bara lite programmering. APRS delen utnyttjar en SDR-dongle och liten dator (Raspberry Pi i vårt fall) som också behöver programmeras. Delarna kopplas ihop med en diplexer för att kunna nyttja en antenn avsett för både 2m och 70cm banden.

Alla delar som användes i bygget visades och sedan monterades ihop till en komplett gateway. Det plockades även fram ett antal LoRa-APRS trackers som några medlemmar hade med sig och resultatet visades på sajten aprs.fi och aprs-map.info. Täckningen från Kungsberget och Stureborg där vi har en till liknande gateway är bra och kommer att kompletteras med en gateway/digipetar på Klocksberget under året. Önskvärt är bättre täckning över E4 både norr och söder om Gävle. Det resonerades även om insamling och visning av väderdata och möjligheten att använda ESP32 LoRa kortet tillsammans med standard 433 MHz komponenter som används i hemautomation.

Efter presentation blev det fika sedan diskussion om SVXLINK mm och information om kommande möten inklusive fieldday den 13 maj och säsongensavslutningsmöte på Strandbaden, Årsunda. VOX gjorde reklam för Valborundan som går av stapeln kl 9 den 18 maj.

Mötet rundades av med lite allmän diskussion.

Vid pennan
SA3ARQ/Martin