Sedan sist

Majmötet var ett hybridmöte med deltagare både fysiskt på plats på ABF och på videolänk över jitsi, sammanlagt 18 stycken. I motsatsen till förra månaden så fungerade tekniken problemfri.

Föredragshållaren var SM3LDP/Markku som hade åkt från Sundsvallsområdet för att ge sin presentation på plats. Vi fick bekanta oss med hans trettioårig resa med att få till ett “smart hem” som började med köp av en stuga och frågor från frun om inte man kunde slå på värmen på distans och hur varmt är det nu, kan vi åka till stugan?

Markku gav fyra scenarion: Bygga och programmera allt själv, använd mikroprocessorer, plocka ihop färdiga komponenter eller köpa en nyckelfärdig lösning. Han valde att plocka ihop färdiga komponenter från Nexa och bygga systemet på dem. Första version under 90-talet var enligt dagens mått enkel. Han poängterade vikten av att ha en långsiktig vision/plan.

Utvecklingen av hemautomationsteknik och produkter har utvecklats enormt och vi fick en beskrivning av hans resa fram till det nuvarande systemet med röststyrning av det mesta. Från en enkel kontrollsystem för att slå på elementen på distans finns nu kopplingar till kylskåpet, bilen, övervakningskameror, väderstation, utöver elementen som även de har blivit ”smarta”!

Efter fikapausen berättade ARQ/Martin om kommande fieldday med tillhörande bakluckeloppis samt resten av årets mötesprogram (Se kalendarn på hemsidan för mer information).

Kvällen avrundades med att ARK/Danne gav en spännande dock lite kuslig visning av Artificiell Intelligence (AI) i form of en chatbot där han skapade på nolltid både seriösa inlägg och roliga skämtar om amatörradio, samt ett bröllopstal! Möjligheterna är enorm – likaså riskerna. Vi kommer att se mer om det även i vår hobby misstänker jag.

Vid pennan
SA3ARQ/Martin